A webáruházak 2024. március 28-tól kötelesek a Magyar Posta kézbesítési szolgáltatásait (is) elérhetővé tenni a vásárlóik számára. A Reacty Digital áprilisi felmérése alapján az erről szóló kormányrendelet lakossági megítélése az átlagot tekintve inkább semleges, a Postát szimpatikusnak vélők az intézkedést is pozitívabban látják. A 18-79 évesek egy része akár gyakrabban vagy több helyről is tervez online rendelni, ha mindenhol elérhető az MPL.

A GLS mindent visz, de általános a csomagküldők pozitív megítélése

A GLS több szempontból kiemelkedik a Magyarországon tevékenykedő csomagküldő szolgáltatók közül. Szinte minden online vásárló (93%) ismeri legalább hallomásból, és a kedveltsége is rendkívül magas. Tízből kilenc (87%) ismerő (inkább) szimpatikusnak tartja, így nem meglepő, hogy döntő többségük ajánlaná is ismerősei számára. A legtöbb csomagküldő szolgáltató belefér a képzeletbeli ismertség/kedveltség mátrix jobb felső negyedébe, vagyis egyszerre sokan hallottak már róluk és szimpatikusnak is tartják őket. Az MPL a második legismertebb (87%) szolgáltató, bár kedveltsége (67%) valamivel elmarad a kevesebbek által említett (73%), de többek számára szimpatikus (74%) DPD-től.

A használati arányokat tekintve is a GLS áll az élen, saját bevallás alapján ötből négy (79%) online vásárló vette igénybe az elmúlt egy évben a szolgáltatásaikat, míg az MPL-t az online rendelők kétharmada (66%) használta. A Foxpost (36%), a DPD (34%), valamint az Express One (32%) nagyjából az online rendelők harmada számára szállított valamilyen megrendelést az utóbbi egy év során. Az igénybevételt természetesen nem csak a személyes preferenciák befolyásolják, hiszen egy adott webáruház általában nem kínálja az összes szolgáltatót a vásárlói számára, így a rendelés helye nagyban meghatározza a csomagküldő kilétét.

Megoszlanak a vélemények a Postai kormányrendeletről

A 685/2023. (XII. 29.) Korm. rendelet értelmében 2024. március 28-tól minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell a Magyar Posta (MPL) szolgáltatását is a többi csomagküldő szolgáltató mellett. A 18-79 éves magyarok fele (53%) hallott erről az intézkedésről a Reacty Digital áprilisi adatfelvételét megelőzően. Korábbi információik, illetve a kérdőívben elhelyezett rövid összefoglalás alapján tízből négyen inkább pozitívan értékelik a rendeletet, tízből hárman semlegesen állnak hozzá, a felnőtt lakosság negyede tartja inkább negatívnak a változást, míg a megkérdezettek tizede nem tudott állást foglalni a témában. A Postát szimpatikusnak vélők az intézkedést is pozitívabban látják, mint azok, akik valamilyen negatív tapasztalat vagy egyéb indok miatt nem szimpatizálnak a vállalattal. A 18-79 évesek ötöde (20%) saját bevallása szerint gyakrabban, vagy több helyről fog rendelni online a jövőben a Posta széleskörű elérhetőségének hatására.

Minél idősebb valaki, illetve minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik, annál valószínűbb, hogy hallott a rendeletről, ugyanakkor a fiatalabbakra és az alacsonyabb végzettséggel rendelkezőkre jellemzőbb, hogy pozitívabban állnak az intézkedéshez és akár több online rendeléssel terveznek reagálni arra. A Budapesten élők átlag feletti arányban szereztek tudomást az intézkedésről, de ők értékelik leginkább negatívan azt, és inkább a községekben élők számára jelent motivációt a rendelésre az egyetemes postai szolgáltató általános elérhetővé tétele.

A Posta megítélése alapvetően pozitív, az ellenzők elsősorban az árakat kritizálják

Az MPL-t ismerő online vásárlók kétharmada (inkább) szimpatikusnak tartja a szolgáltatót és ajánlaná is azt ismerőseinek, ugyanakkor csak az ismerők kétötöde (42%) választaná a Postát, amennyiben a webáruház minden általa ismert szolgáltatót opcióként biztosít. Ez alapján bár önmagában elégedettek a csomagküldővel, lehetőség esetén sokan inkább versenytársat (elsősorban a GLS-t) választanának.

Csupán az ismerők 13-14 százaléka jelezte, hogy nem szimpatikus számára az MPL, illetve nem ajánlaná ismerőseinek sem a csomagküldőt. A negatívan nyilatkozók fele hivatkozott arra, hogy drágák a cég szolgáltatásai, harmaduk szerint gyakran késik a kiszállítás, tízből hárman pedig túl szélesnek érzik a megadott kiszállítási idősávot. A Postát negatívan megítélők ötöde számára politikai megfontolás (is) húzódik a vélemény mögött, nem szimpatizálnak a vállalat tulajdonosi körével, ezért nem is ajánlanák ismerőseiknek a szolgáltatót.


Röviden a felmérés hátteréről: A Reacty Digital 2024. áprilisában végezte a kutatását 1114 fő bevonásával. A felmérés a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, életkor, iskolai végzettség, valamint régió szerint reprezentálják a 18-79 éves hazai lakosság véleményét.