A koronavírus járvány és az annak következtében bevezetett lezárások hatására 2020. jelentős év volt az e-kereskedelem fejlődése szempontjából világszinten és hazánkban egyaránt. A Reacty Digital 2021-ben is elvégezte éves e-kereskedelmi felméréseit a keresleti (lakosság) és kínálati (webáruházak) oldalra fókuszálva is, valamint középtávú előrejelzést készített többféle forgatókönyvet figyelembe véve.

Fizikai boltok hiányában és a járványtól való félelem miatt sokan fordultak az internetes vásárlás felé, 2020 és 2021 tavaszán is karácsonyi mértékű forgalmat realizáltak a webáruházak, az e-kiskereskedelem elérte a teljes kiskereskedelem közel 10 százalékát, tehát a vásárlók minden tizedik forintot online költöttek el 2020-ban. Növekedett a rendelési gyakoriság is, egyre többen vannak azok, akik legalább hetente vásárolnak valamit interneten keresztül és olyanok is akadnak, akik a jövőben amit csak lehet online szeretnének vásárolni. Mindezek hatására az e-kereskedelemi forgalom egy év alatt nagyjából kettőt ugrott előre és 2020-ban átlépte az 1000 milliárd forintos lélektani határt, a Reacty középtávú előrejelzése szerint pedig néhány éven belül akár meg is duplázódhat ez az érték.

A fizetési módokban is jól látható trendek figyelhetők meg. Miközben egyre többen preferálják a készpénzmentes fizetési módokat, egyre kevesebben vannak, akik mindenképp ragaszkodnak a készpénzhez. A lakossági felmérés alapján 2020-ban az online vásárlók közel kétharmada (63%) fizetett inkább vagy teljesen készpénzmentesen, a webáruházak visszajelzése alapján pedig a rendelések összértékének több mint felét (54%) fizették ki ilyen módon.

A nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre