A karácsony az év egyik legfontosabb ünnepe. Ilyenkor azonban az együttlét öröme mellett – vagy éppen annak érdekében – nemcsak a családtagok közötti esetleges földrajzi távolságot, de az együtt ünnepelni tervező családtagok közötti generációs különbségeket is át kell, és át is lehet hidalni. Hogyan hatnak családi kapcsolatainkra, az együtt töltött idő minőségére az új, digitális kapcsolattartási formák? Erre keresi a választ az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” novemberi kutatása.

Bár ritkábban találkozunk, a digitális eszközök gazdagítják a családi kapcsolattartást

Így december legelején a legtöbb családban már elkezdődnek az izgatott, könnyebb vagy bonyolultabb egyeztetések arról, hogy kinél, mikor, mennyi időt töltsön együtt a család, hogyan ünnepeljenek együtt. A mindennapokban kiemelten fontos eszközei a kapcsolattartásnak a digitális lehetőségek, mint az e-mail, chat, közösségi média használat vagy videochat, még akkor is, ha az eNET kutatása szerint minden második rendszeres internethasználó legalább negyedévente személyesen is találkozik az egész családdal.

Hogyan változott a családi kommunikáció az elmúlt tíz évben? Az internetezők héttizede (71%) úgy véli, régen fontosabb volt a családtagoknak, hogy személyesen is találkozzanak – és minél idősebb valaki, annál inkább így vélekedik. Ugyanakkor, a digitális eszközök használatának pozitív hozadéka, hogy ezeknek köszönhetően könnyebb és jobb minőségű lett a családon belüli kapcsolattartás – ezzel az állítással a netezők 57%-a ért egyet. Másik pozitív hatása a kapcsolattartás rendszerességében mutatkozik meg: a felnőtt internetezők 63%-a úgy véli, hogy a digitális eszközöknek köszönhetően gyakrabban kommunikálnak távol lévő családtagjaikkal, mint tíz évvel ezelőtt. Érdekes az idősebb generáció, a baby-boomerek (54-72 évesek) állásfoglalása ebben a kérdésben. Bár ők gondolják leginkább, hogy régen az emberek jobban igényelték a személyes kapcsolattartást, ugyanakkor ők érzékelik leginkább a digitális kapcsolattartás pozitív hatásait is, mint a gyakoribb és jobb minőségű kommunikáció – valamint, ők látják leginkább úgy, hogy ezen eszközök segítik az idősebb generációk bevonását a család életébe.

Hogy a digitális eszközhasználat inkább kitölti és gazdagabbá teszi a személyes találkozások között eltelt időt, azt az is mutatja, hogy csak a kérdezettek 30%-a vélte a saját kapcsolattartására nézve jellemzőnek, hogy ritkábban találkozik távolabb élő családtagjával, hiszen digitális eszközökkel is tudnak kapcsolatot tartani, és az elegendő/megfelelő.

Jellemző az is, hogy a térbeli távolság is hatással van a kapcsolatokra: minél távolabb lakik a családtag, annál inkább megjelennek a digitális kapcsolattartási formák – chat üzenet, e-mail, internetes telefonálás, videotelefonálás/ videochat. Ezzel együtt, a mobil és vezetékes hívást használók aránya is enyhén, de fokozatosan csökken a távolság növekedésével.

Idősebb generáció: digitális jelenléttel jobban bevonhatóak a család életébe

A kapcsolattartásban (karácsonykor, de a mindennapokban is) nemcsak a földrajzi távolságokat kell áthidalnunk, hanem az esetleges generációk közötti különbözőségeket is. A felnőtt netezők majdnem fele (46% – azok körében, ahol van idős(ebb) családtag) jelezte, hogy családjukban vannak olyan idősek, akik kihasználják az internet és a digitális világ nyújtotta lehetőségeket, vagyis, van egy olyan alap készségük, amire építeni lehet akkor, amikor a digitális eszközök használatával szeretnénk erősíteni és gazdagítani a kapcsolattartást. Az idősebb generációnak a családi életben való jelenlétét a netezők negyede (27%) nagyon aktívnak tartja, további 47% úgy érzékeli, hogy idősebb családtagjaikra szükség esetén számíthatnak. Az idősebbek családi életben való részvételének intenzitásával a netezők 59%-a teljesen elégedett – ugyanakkor, csak 46%-uk gondolja, hogy ez a helyzet az idősebb családtagok számára is teljes mértékben kielégítő. A rendszeres internethasználók szerint idősebb családtagjaik aktívabban szeretnének részt venni a család életében.

Milyen szerepe lehet ebben a folyamatban a digitális lehetőségeknek? A netezők fele teljesen vagy inkább egyetért azzal, hogy az új digitális kommunikációs lehetőségek használata megkönnyíti a családban élő idősebb generáció részvételét a családi életben. Ebben a család fiatalabb tagjai segítenek az idősebbeknek: a netezők 44%-ának családjában jellemző, hogy a fiatalabbak igyekeznek rávenni az idősebbeket az új digitális kommunikációs formák használatára, és a kérdezettek több mint felénél segítik az idősebbeket abban, hogy hogyan használják ezeket. Sőt, 29%-uknál az (is) jellemző, hogy digitális szolgáltatást vagy lehetőséget adnak, ajándékoznak idősebb családtagjuknak, elősegítve így az egymás közötti kapcsolattartást, az élmények megosztását. A családi együttlétet segítheti, erősítheti az is, ha a karácsonyi családi összejövetelbe egy távoli családtagot videóhívással, videóchattel tudnak bekapcsolni – ilyen az internetezők negyedénél fordul elő.

Karácsonykor meg akarjuk osztani egymással az élményt

A karácsonyi időszak „felpörgeti” a családi kapcsolattartást: tízből négy netező (39%) a háromnapos karácsonyi ünnep alatt a hétköznapokhoz képest nagyobb intenzitással tart kapcsolatot a vele nem együtt élő családtagokkal, s csak 5% kommunikál ilyenkor kevesebbet (felük esetében nem változik a kapcsolattartások intenzitása az ünnepek hatására). Az ünnepek alatt is leginkább mobilon és chat üzenetben kommunikálunk az éppen velünk nem lévő családtagjainkkal (69% és 48%), négyből egy netező használ ilyenkor vezetékes telefont. Az ünnepi időszakban felértékelődik a hagyományos postai úton történő és a közösségi média felületeken való kapcsolattartás szerepe is a mindennapokhoz képest, vagyis ilyenkor többen küldünk képeslapokat a távolabb elő szeretteinknek, és köszöntjük őket a Facebook-on vagy más közösségi média oldalakon.

Hogy hogyan tervezik együtt tölteni a különböző generációk az elkövetkező karácsonyt, mennyire ismerik egymás kívánságlistáját, és mit gondolnak a digitális ajándékokról – e témaköröket járjuk körbe hamarosan, az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” karácsonyi kutatásához tartozó további eredmények bemutatásával.

eNET – Telekom

Röviden a felmérés hátteréről: az eNET 1104, 18 évnél idősebb internetező bevonásával, 2018 novemberében végezte kutatását. A felmérés a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 évnél idősebb hazai internetezők véleményét.